Byta propp i proppskåp - byta säkring i elcentral checklista

Byta propp i proppskåp – byta säkring i elcentral checklista

En trasig säkring eller propp är ett relativt normalt fenomen i våra svenska hems gammla elcentraler, de flesta av oss upplever då och då att strömmen går på grund av att en propp går. Läs vår byta propp guide här och byt propp själv. 

Anledningen till att en propp går i en ny elcentral beror oftast på en överbelastning eller en kortslutning någonstans i dina elinstallationer. Ibland kan det vara ett nollfel eller annat problem som bara kan lösas av en akut elektriker. Om du stör dig mycket på trasiga säkringar och proppar som går i din el central hele tiden, kontakta oss så hittar vi felet och reparerar det för en hållbar lösning.

9 av 10 gånger löses problemet helt enkelt genom att byta ut den trasiga säkringen eller propp till en ny,

Har du aldrig bytt en trasig säkring eller propp som går själv? Följ vår guide med 6 steg för byte av en trasig säkring, nybörjare.

1. Hitta din el central
2. Stäng av huvudströmbrytaren
3. Hitta den trasiga säkringen
4. När du hittar den trasiga säkring i din el central
5. Byt ut säkringen eller proppen som har gått
6. Slå på strömmen igen, klart

En trasig säkring, sprunget propp saknar oftast den lilla metallbiten
En trasig säkring saknar oftast den lilla metallbiten

6 enkla steg till att byta trasig säkring i gammal el tavla

Hitta din elcentral och byt ut propp som gått

Byt ut den  säkringen som sprungit,  genom att följa dessa 6 enkla steg

1. Hitta din elcentral – De flesta elcentraler finns i hallen eller i teknikrummet. Både en  gammal och ny elcentral kan sitta utanpå huser.

2. Stäng av huvudströmbrytaren – Starta uppdraget med att stänga av strömmen genom att dra ner huvudströmbrytaren på elcentralen i huset eller lägenheten.

Hitta den trasiga propp säkring – Leta efter den trasiga propp säkring. En trasig säkring saknar oftast den lilla metallbiten (se bild), ibland kan det vara lite utmanande att se vilken säkring som har gått eftersom metallen inte har ramlat av, de kan till och med ha ramlat in.

4. När du har hittat en trasig säkring i dit hus och ska byta propp – När du har fått reda på vilken säkring som har gått och vilken grupp den tillhör. Koppla ur alla apparater och laddare etc. från uttagen som tillhör den grupp som säkringen tillhör.

Trasig säkring saknar gul metall. Trasig säkring i gammal elpanel med keramiska säkringar i hus eller lägenhet? 

5. Byt ut den trasiga säkringen – Byt nu ut den trasiga säkringen mot en av samma storlek och ampere. Om du inte har säkringar hemma går de oftast att köpa i lokala kiosker och mataffärer. Vi rekommenderar dock att köpa högkvalitativa säkringar.

OBS: det är mycket viktigt att säkringarna passar, du får aldrig t.ex. placera en 10 amp säkring där det finns plats för en 16 amp, och vice versa.

6. Slå på strömmen igen, klart – Slå nu på huvudströmbrytaren och då ska problemet vara löst. Om du fortfarande har problem, ring din behöriga elektriker på 22 22 28 68.

Byta propp i proppskåp - byta säkring i elcentral checklista
Byta propp i proppskåp - byta säkring i elcentral checklista

Likande

Cookies & Vigtig Info

Just nu kan man bara hyra oss i Danmark och för tillfället går behörighetskrävande jobb via tredje part, läs her för mere info, samt information omkring cookies, persondatapolitik og handelsbetingelser.